29 Haziran 2012 Cuma

Fırında Zeytinyağlı Dolma ( Ege Usulü :)

Anneannemin dolması gibisi yok ama bu tarifte hiç fena sonuç vermiyor:)


Malzemeler:


10 adet dolmalık biber
3 adet patlıcan
16 yemek kaşığı pirinç
2 adet büyük domates
1 adet büyük kuru soğan
1 demet maydanoz
Zeytinyağ
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
Kekik - Nane - Kimyon - Karabiber - Tuz
Kırmızıbiber (İsteğe bağlı)


Hazırlanış:


16 kaşık pirinci bol suda en az 3 kez yıkayın (diğer malzemeler hazırlanana dek suda da bekletebilirsiniz). Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Soğanı rendeleyin, maydanozları yıkayıp saplarını kestikten sonra ince ince kıyın. Pirinç, domates, maydanoz ve soğanı derince bir kapta birleştirin. Salça, zeytinyağ  ve baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Dolmalık biberleri yıkayıp saplı kısımlarını kapak olarak kullanılacak şekilde kesin. Patlıcanları ikiye bölüp içlerini oyun. Biber ve patlıcanları hazırladığınız iç harçla ağız kısımlarında hafif boşluk kalacak şekilde doldurun (Fazla doldurduğunuz takdirde pişerken şişen pirinçler dışarı taşacaktır). Önceden kestiğiniz kapakları biberlerin üzerine yerleştirin. Doldurduğunuz patlıcan ve biberleri derin bir fırın tepsisine ya da borcama dizin. Önceden ısıttığınız suya biraz domates salçası ekleyip karıştırın ve tepsinin üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini folyo kağıt ile güzelce kapatın.
170 C'de 40 - 45 dk pişirin. Daha sonra folyoyu alıp üzerleri kızarıncaya dek biraz daha pişirin. Dolmalarınız nar gibi kızarınca fırından alabilirsiniz.


Dolmalarınızı, taze nane yaprakları ve buz küpleriyle ferahlığı garantileyen kocaman bir tabak cacık eşliğinde ister sıcak ister soğuk olarak servis edebilirsin :)


Afiyet olsun :)

Fırında Balık

Malzemeler: 2 Kişilik

2 adet büyük balık (Tercihen Çupra:)
2 adet büyük soğan
2-4 adet patates
1 adet portakal
2 adet defne yaprağı
2 diş sarımsak (İsteğe bağlı)
1/3 çay bardağı zeytinyağ
Kekik
Tuz

Hazırlanış:

Patates ve soğanları halka halka dilimleyerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriniz. 1/3 çay bardağı zeytinyağın içine dövülmüş sarımsakları, kekiği ve tuzu ilave edip iyice karıştırın. Karışımı temizlenip yıkanmış balıkların içine sürün. Balıkları patates ve soğanların üzerine yerleştirin. Balıkların içine birer adet defne yaprağı yerleştirin (Defne yaprağı hafif acılık verebilir, dilerseniz balıkların üzerine de koyabilirsiniz ama koku konusunda içine koymanız daha etkili olacaktır). 1 adet portakalı da kabuklarıyla birlikte halka şeklinde doğrayarak balıkların üzerine gelecek şekilde tepsiye yerleştiriniz. 200º C'de balıklarınız kızarana kadar  (30-35 dk) pişirin.

Kıvırcık marul, roka ve soğandan oluşan bol limonlu bir salatayla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)