29 Haziran 2012 Cuma

Fırında Zeytinyağlı Dolma ( Ege Usulü :)

Anneannemin dolması gibisi yok ama bu tarifte hiç fena sonuç vermiyor:)


Malzemeler:


10 adet dolmalık biber
3 adet patlıcan
16 yemek kaşığı pirinç
2 adet büyük domates
1 adet büyük kuru soğan
1 demet maydanoz
Zeytinyağ
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
Kekik - Nane - Kimyon - Karabiber - Tuz
Kırmızıbiber (İsteğe bağlı)


Hazırlanış:


16 kaşık pirinci bol suda en az 3 kez yıkayın (diğer malzemeler hazırlanana dek suda da bekletebilirsiniz). Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın. Soğanı rendeleyin, maydanozları yıkayıp saplarını kestikten sonra ince ince kıyın. Pirinç, domates, maydanoz ve soğanı derince bir kapta birleştirin. Salça, zeytinyağ  ve baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Dolmalık biberleri yıkayıp saplı kısımlarını kapak olarak kullanılacak şekilde kesin. Patlıcanları ikiye bölüp içlerini oyun. Biber ve patlıcanları hazırladığınız iç harçla ağız kısımlarında hafif boşluk kalacak şekilde doldurun (Fazla doldurduğunuz takdirde pişerken şişen pirinçler dışarı taşacaktır). Önceden kestiğiniz kapakları biberlerin üzerine yerleştirin. Doldurduğunuz patlıcan ve biberleri derin bir fırın tepsisine ya da borcama dizin. Önceden ısıttığınız suya biraz domates salçası ekleyip karıştırın ve tepsinin üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini folyo kağıt ile güzelce kapatın.
170 C'de 40 - 45 dk pişirin. Daha sonra folyoyu alıp üzerleri kızarıncaya dek biraz daha pişirin. Dolmalarınız nar gibi kızarınca fırından alabilirsiniz.


Dolmalarınızı, taze nane yaprakları ve buz küpleriyle ferahlığı garantileyen kocaman bir tabak cacık eşliğinde ister sıcak ister soğuk olarak servis edebilirsin :)


Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder