Takip ettiğim yemek bloglarındaki ve yemek sitelerindeki fotoğrafları inceledim ve belli başlı ortak noktaları tespit etmeye çalıştım. Gözüme çarpan ortak özelliklerden bazıları şöyle:
- Fotoğraf çekilen ortamdaki ışık çok önemli. Genel olarak doğal gün ışığı tercih ediliyor.
- Mümkün oldukça sade olan arka plan yemeklerin daha çok ortaya çıkmasını sağlıyor. Genellikle düz ve açık renkli kumaşlar fon olarak kullanılıyor.
- Yemekler kadar sunum yapılan tabaklar da önemli. Kare ya da dikdörtgen desensiz tabaklar ve doğal görünümlü kesme tahtaları revaçta.
- Yiyecek ya da içecekler yakın planda ve arka plan daha bulanık olacak şekilde ayar yapılarak çekiliyor.
- Fotoğrafçılığın temel kurallarından biri olan 1/3 kuralı uygulanıyor.
- Yemekler dik açıyla tepeden değil daha dar açıyla alçaktan çekiliyor.
- Tabakların yanında çatal/kaşık, peçete, çiçek, mum gibi diğer sofra araç-gereçleri ve süslemeleri kullanıldığında yemekler yenmeye hazır hissi veriyor ve fotoğraflardaki gerçeklik artıyor.
Güzel fotoğraf çekmek için sadece kendi gözlemlerim yeterli değil maalesef. Nette yaptığım aramalar sonucunda en yararlı bilgileri Helene Dujardin'in verdiği ipuçlarından edindim. Bunun dışında yemek fotoğrafçılığında kullanılan çeşitli hileleri de Wikipedia sayesinde öğrenmiş oldum.
Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında bugüne kadar çektiğim yemek fotoğraflarının içinde nispeten iyi olanları da yok değil hani :)) 1/3 kuralına ve daha dar açıyla çekmeye odaklanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirmişim ama şimdilik aşağıdaki fotoğraflarla avutabilirim sanırım :)
Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında bugüne kadar çektiğim yemek fotoğraflarının içinde nispeten iyi olanları da yok değil hani :)) 1/3 kuralına ve daha dar açıyla çekmeye odaklanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirmişim ama şimdilik aşağıdaki fotoğraflarla avutabilirim sanırım :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder