24 Ocak 2009 Cumartesi

Nohut Böreği

(Nohut Böreği, babamın köyü olan Zeytindağ'ın (Bergama/İzmir) yöresel yemeklerinden biriymiş bu sabah öğrendim ve tarifi unutmadan yazmak istedim. Tarif, Zeytindağ'dan Şükran Teyze'ye ait:)



Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış nohut
Maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber(isteğe bağlı)
3-4 yufka (Şükran teyze hamur açıp yapıyormuş ama ben kolaya kaçmayı tercih ettim:)
Zeytinyağ
2 adet yumurta

Yapılış:
Bir önceki akşamdan ıslatıp beklettiğiniz nohutları haşlayın. Nohutları haşlarken suya bir adet bütün soğan da atın. Nohutları havanda ya da geniş bir tabakta çatal yardımıyla ezin, isteğe bağlı olarak soğanı da ekleyebilirsiniz. Ezdiğiniz nohutlara ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı pul biberi ekleyin. Yufkalardan birini alıp düz ve temiz bir bezin üzerine yayın; yufkayı bir fırça yardımı ile hafifçe yağlayın; kenarını hafif katlayıp hazırladığınız nohutlu içi yerleştirin ve bezin kenarından tutarak içi yerleştirdiğiniz yufkayı rulo olarak sarın. Diğer yufklalar için de aynı işlemi yapın ve yufkaları tepsiye yuvarlak dolayarak (gül böreği gibi) yerleştirin. Üzerlerine çatalla çırptığınız 2 yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede 30-35 dk pişirin.

Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder