18 Nisan 2010 Pazar

Zeytinyağlı Bamya


"Ben bamya sevmem" diyen erkekler, önce bu tarifi bir tadın sonra isterseniz yemezsiniz:)

Malzemeler:

1 kavanoz konserve bamya (süzme ağ. 370gr)
1 büyük soğan
1-2 tatlı kaşığı salça
Tuz, karabiber, pul biber
¾ çay bardağı zeytinyağ
¼ limon suyu

Yapılışı:

Soğanları irice doğrayın, bir fincan zeytinyağını tencereye koyup soğanları hafif kavurun ve salçayı ekleyin. Bir kavanoz bamyayı süzgeçte yıkayıp kavrulan soğanlara ekleyin. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ekleyin. 1/4 limon suyu ekleyip biraz da su koyun. Dilerseniz bamyaların üzerine bir dim de liman yerleştirebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kısa bir süre pişirin.

Not: Kalabalık bir aile iseniz 2 adet konserve kullanıp diğer ölçüleri de 2’ye katlayarak pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun:)

16 Nisan 2010 Cuma

Kabak Çintmesi


Bu da Ege'den lezzetli, hafif ve sağlıklı bir tarif:) Soğuk servis edildiğinde sıcak yaz akşamlarına çok uygun bir yemek.

Malzemeler:

4-5 adet kabak
1 büyük soğan
1/2 demet maydanoz
Zetinyağ
1 kaşık salça
Kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
Dereotu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

1 adet soğanı istediğiniz şekilde doğrayın (ben büyük büyük seviyorum:) Kabakları da yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra 4'e bölüp çok kalın olmayacak şekilde doğrayın. Soğanları tavada biraz çevirdikten sonra salçayı ve kırmızı pul biberi ekleyin. Kabakları da ekleyip tavanın ağzını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Dilerseniz 1/2 çay bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Kabaklar yumuşayınca üzerlerine kıyılmış maydanoz ve dere otunu ekleyip ocağı kapatın. Yanında yoğurtla birlikte sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun:)

12 Nisan 2010 Pazartesi

Çığırtma (Yöresel Bir Patlıcan Yemeği)*

"Çığırtma" çocukluğumdan beri en sevdiğim yaz yemeğidir. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Bugüne kadar yiyip de sevmeyen tanımıyorum:)

Malzemeler:

4-5 adet ince uzun patlıcan
4-5 adet yeşil biber
1 baş sarımsak
3 adet domates
Zeytinyağ

Yapılış:

Patlıcanları yıkayıp pijamalı şekilde soyun ve patlıcanları bölmeden bütün olarak sarmal şekilde kesin. Büyük bir teflon tavaya bir miktar yağ koyup kızdırın ve patlıcanları bütün olarak kızartın (patlıcanların bir yüzü kızardıkça tavada bütün olarak çevirerek kızartın). Biberleri ve sarımsakları da patlıcanlarla birlikte kızartın ama onlar daha hızlı kızaracağı için patlıcanlar hafif renk değiştirince ekleyin. Dış tarafı kızaran patlıcanların üzerine yuvarlak yuvarlak dilimlediğiniz domatesleri yerleştirip tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte domatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak ya da soğuk olarak yanında yoğurtla servis edebilirsiniz.

Not: Arzu ederseniz kızartma esnasında biraz fazla yağ kullanıp, kızartma işlemi bitince fazla yağı tavadan alabilirsiniz.

Afiyet olsun:)

*Bu tarif, Bergama'nın Zeytindağ köyüne ait yöresel bir tarif.

11 Nisan 2010 Pazar

Elmalı & Havuçlu Kek


Malzemeler:

3 yumurta
2 su brd. un
1 su brd. toz şeker
1 su brd. sıvı yağ
1 su brd. ceviz
1 su brd. rendelenmiş havuç
1 elma
1 pkt. vanilin
1 pkt. kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanış:

Yumurta, yağ ve şekeri iyice çırpın. Sonra unu, kabartma tozunu ve vanilini eleyerek ekleyin. Havuç, elma, tarçın ve cevizi ayrı bir kapta karıştırıp kek karışımına ekleyin. Önceden yağladığınız kek kalıbında 150-175 derecede 40-45 dk pişirin. Kekinizi kalıptan çıkarmadan önce soğuması için bir süre bekletiniz.

Not: Evinizde o an için ceviz yoksa ya da elma ve havuçtan sadece biri varsa dert etmenize gerek yok; kekiniz yine de lezzetli olacaktır :)

Afiyet olsun:)

Ufak Mutfak Sırları:)

Sarımsaklarınızı kolayca soymak için sarımsakları mikrodalgada 15 saniye bekletin.

Yemek hazırlarken ellerinizde oluşan yiyecek lekelerini (pancar vb. sebzelerden kaynaklanan) ellerinizi patatesle ovarak çıkarabilirsiniz.

Patateslerinizin filizlenmesini engellemek için aralarına bir tane elma yerleştirin.

Avakado ve muzlarınızın olgunlaşması için hepsini 1 elmayla birlikte bir kese kağıdının içine koyun, kese kağıdının ağzını kapatın ve 2-3 gün bekletin.

Yumurtalarınızın taze olup olmadığını anlamak için derin bir kaba soğuk su ve tuz koyun; yumurtayı suya bırakın; eğer batarsa yumurta tazedir.

Yumurtalarınzı kaynatmadan önce kabuklarını küçük bir toplu iğneyle delin böylece yumurtanız kolayca soyulacaktır.

Kahvaltı için kaynatacağınız yumurtaları geceden dolaptan çıkarırsanız yumurtalarınız çatlamaz. Eğer unutursanız dolaptan çıkardığınız yumurtaları kaynatacağınız kabın içine metal bir çay kaşığı koyun ki yumurtalarınız çatlamasın.

Mısırlarınızı kaynatırken doğal aramolarının daha belirgin olması için suya bir tutam şeker ekleyin.

Yarım kalan açık şaraplarınız dökmeyin. Buz kalıbında dondurup istediğiniz zaman sos yapımında ya da güveç yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Soğan doğramanız gerektiğinde ortadan ikiye kestiğiniz soğanları bir süre buzlukta bekleterek gözlerinizin yaşarmasını ya da yanmasını önleyebilirsiniz.

Brokoli aldığınızda sert olan (ama kart değil) sap kısımlarını atmayın, sapları çorba yapımında kullanabilirsiniz.

Keklerin daha uzun süre taze kalması için keki muhafaza ettiğiniz kabın içine yarım elma yerleştirin.

Tencerelinizin dibine yapışan yemek artıklarını kazıyarak çıkarmak yerine tencerey su koyarak kaynatın böylece yemek artıkları daha kolay çıkacaktır.

7 Nisan 2010 Çarşamba

Pırasalı Yeşil Salata

Uzun zamandır yazmadım ama tabi ki yemek yapmaya devam ediyorum. Bügün hafif bişeyler deneyelim mi beraber?

Malzemelerimiz:
1/2 demet roka,
1/2 demet maydanoz,
1/2 bağ kıvırcık marul,
1/2 pırasa
Birazcık lor peyniri,
4-5 siyah ya da yeşil zeytin,
1-2 yemek kaşığı haşlanmış tane mısır
Zeytinyağ, tuz, limon

Hazırlık:

İyice yıkayıp temizlenen yeşillikleri gelişigüzel doğrayalım. Pırasanın dış kabuğunu temizleyip ortadan ikiye bölün ve jülyen doğrayın. Çok uzun olmasın yerken rahatsızlık verebilir.. Zeytinleri, tuzu, yağı ve limonu da ekleyip güzelce karıştırın. Üzerine lor peynirini ve mısırları serpin. Dilerseniz değişik peynirler de kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun:)